HuidZorg Huid- en Oedeemtherapie
Mail ons 0880028111
HuidZorg Huid- en Oedeemtherapie is de specialist op het gebied van het behandelen van oedeem en littekens. Gemiddeld 3 op de 4 behandelingen die we uitvoeren zijn oedeem/litteken behandelingen.
Sommige behandelingen van kanker, zoals chemotherapie, bestraling of hyperthermie, kunnen invloed hebben op de huid of huid- en oedeemproblemen geven. Met name door bestraling kan de huid rood, droog en geïrriteerd raken en verkleuren of kan lymfoedeem ontstaan. Soms ontstaan er ook verbrandingen herkenbaar aan blaarvorming. Indien een operatieve ingreep een onderdeel vormt van de behandeling geeft dit littekens en vaak oedeemvorming tot gevolg.
Een huid- en oedeemtherapeut is een HBO opgeleide zorgverlener gespecialiseerd in huid- en oedeemzorg. Hij/zij behandeld de zieke of beschadigde huid om klachten – zoals pijn, jeuk, bewegingsbeperkingen en lichamelijke handicaps – te verminderen, op te lossen of te voorkomen.
Het werkveld van de huid- en oedeemtherapeut is breed; patiënten, van jong tot oud, kunnen bij de huid- en oedeemtherapeut terecht met huidproblemen (van acne, oedeem tot pigmentvlekken) – en wensen op het gebied van cosmetische verbeteringen (camoufleren van verkleuringen, verwijderen van tatoeages, overbeharing etc.). Daarnaast kan een preventief bezoek huidproblemen of verergering van klachten voorkomen – denk aan zonpreventie en vroegtijdig ontdekken van huidkanker.
Tot slot is HuidZorg erkend leverancier van therapeutisch elastische kousen welke ook na diverse oncologische ingrepen noodzakelijk zijn. Hiervoor zijn wij SEMH gecertificeerd waardoor vergoeding bij alle zorgverzekeraars mogelijk is.
Verwijzing en vergoeding
Voor een oedeem- of littekenbehandeling heeft u een verwijzing nodig van een (huis)arts. In de meeste andere gevallen kunt u rechtstreeks een huid- en oedeemtherapeut raadplegen. Vergoeding is afhankelijk van de soort behandeling en uw zorgverzekering. Wij adviseren u om vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of u voor vergoeding van de kosten in aanmerking komt.
Therapievormen HuidZorg Huid- en Oedeemtherapie
Oedeemtherapie
Wat is Oedeemtherapie?
Oedeemtherapie is een ruim begrip voor therapie ter bestrijding van vochtophopingen in de huid, die op verschillende manieren kunnen ontstaan. Zo spreekt men van lymfoedeem wanneer de vochtophoping wordt veroorzaakt door het falen van het lymfvatsysteem.
Indien de oorzaak is gelegen in het slecht functioneren van de aderen of wel veneuze systeem dan spreekt men van veneus-oedeem. lymfoedeem en veneus oedeem kunnen ook gezamenlijk optreden. In de navolgende tekst zal wat meer over lymf-oedeem en veneus-oedeem worden uitgelegd.
Lymfoedeem
Vochtophopingen, ook wel oedeem genoemd, in armen of benen kunnen na een operatie of ongeval ontstaan doordat lymfvaten beschadigd zijn. Dit secundair (lymf)oedeem kan ook optreden na het verwijderen van een tumor, bijvoorbeeld in een arm na borstamputatie of door bestraling. Tevens kan lymfoedeem ook ontstaan zonder bekende oorzaak door aanleg waarbij reeds bij de geboorte een minder goed functionerend lymfvatsysteem is aangelegd (primair lymfoedeem).
Het kan zijn dat dit lymfvatsysteem jaren goed functioneert en plotseling – door bijvoorbeeld overbelasting, stress of na een beschadiging van buitenaf – niet meer goed de lymfstroom aankan en waardoor een ophoping van lymfoedeem optreedt. De hierdoor ontstane gezwollen lichaamsdelen kunnen belastend, storend en pijnlijk zijn voor de patiënt.
De huidtherapeut kan door middel van massage in de vorm van manuele lymfdrainage zorgen voor een betere afvoer van het lymfvocht. Als aanvulling op de manuele lymfdrainage is er een nieuwe techniek; lymftaping. Hierbij worden dunne strookjes speciale tape dusdanig op de huid geplakt dat de afvoer van het lymfvocht beter gaat. Bij een aantal patiënten kan het tevens nodig zijn om tijdens de therapie te zwachtelen (bandageren) en later een elastische kous aan te meten ter voorkoming van hernieuwde vochtophoping.
Huidtherapie
Na een trauma door een ongeval of operatie kunnen littekens overblijven die pijnlijk zijn, jeuken, dikker worden of verkleefd raken aan het onderliggende weefsel. Huidtherapeuten hebben zich, in tegenstelling tot veel andere zorgverleners, gespecialiseerd in het deskundig aanpakken van deze problemen. Door deze specialisatie en het veelvuldig uitvoeren van deze behandelingen mogen wij met recht zeggen dat wij bij HuidZorg de specialisten in littekentherapie zijn.
Hieronder een aantal mogelijkheden om littekens te behandelen. in de praktijk zal meestal een combinatie van onderstaande technieken gebruikt worden.
De huidtherapeut kan met littekenmassage en littekentaping mogelijk een deel van deze klachten verminderen. Daarnaast kan camouflage een mogelijkheid zijn om sommige littekens minder te laten opvallen. Ook hebben we de beschikking over microdermabrasie apparatuur waarmee we de meeste litteken kunnen verminderen. Een van de nieuwste en modernste middelen om littekens te behandelen is Endermotherapie. Tot slot is er met microneedling ook mooi effect te bereiken.
Meer informatie over de specifieke behandeling van littekens welke hierboven benoemd zijn vindt u door op onderstaande links te klikken.
Wilt u weten of HuidZorg iets voor u kan betekenen bel dan voor een gratis adviesgesprek naar 088 – 00 28 111.
Therapeutische Elastische Kousen
Wat is het nut van een therapeutische elastische kous?
Een therapeutische elastische kous gaat vochtvorming (oedeem) tegen, verbetert de bloedafvoer van het been en herstelt de microcirculatie ter plaatse. De kous geeft van buitenaf druk op uw been en bloedvaten. De verwijde aderen (spataderen) worden samengedrukt, waardoor de kleppen in die aderen zich weer kunnen sluiten. Het bloed kan niet meer terugstromen, waardoor oedeemvorming wordt tegengegaan. Door te lopen met uw therapeutische elastische kousen aan, zal door het aanspannen van uw kuitspieren (de kuitspierpomp) de bloedafvoer extra gestimuleerd worden. Hierdoor verbetert ook de microcirculatie ter plaatsen.
Om de werking van compressiekousen zo optimaal mogelijk te krijgen is een juiste manier van aanmeten van groot belang.
Aangezien de zwelling van het been naar mate de dag vordert toe zal nemen, vindt de meting altijd, bij voorkeur vroeg, in de ochtend plaats.
Indien medisch noodzakelijk kan de meting ook thuis plaatsvinden. Voor deze service rekenen wij een tarief van €15,=. Hiervoor komen wij zowel de meting als de daadwerkelijke levering en passen van de kousen bij u aan huis verzorgen.
Zijn er verschillende soorten elastische kousen?
Ja, er bestaan vele soorten elastische kousen. Elk type kous heeft specifieke kenmerken qua samenstelling, kleur, drukklasse en stijfheid. Het is afhankelijk van uw aandoening welk type therapeutische elastische kousen u door (huis)arts of specialist voorgeschreven krijgt.Een belangrijke indeling in kousen is die in kousen met naad (vlakbreikousen) en kousen zonder naad (rondbreikousen).Ook de indeling in de verschillende drukklassen: I, II, III en IV is van groot belang. Hoe hoger de klasse, hoe meer druk de kousen op het been geven. In Nederland worden kousen in de klasse II, III en IV in de regel door de zorgverzekeraar vergoed. Klasse I-kousen worden niet tot de echte therapeutische elastische kousen gerekend en om die reden niet door zorgverzekeraars vergoed. Ook zogenaamde steunkousen geven te weinig druk om tot de therapeutische elastische kousen gerekend te worden en zijn daarom altijd voor eigen rekening. Deze kousen kan men in ‘gewone kousenwinkels’ kopen.